Workshopok

TÜKÖRBEN A VILÁG WORKSHOPOK A ZÖFI SZERVEZÉSÉBEN

ISKOLAI FOGLALKOZÁSOK

Olyan foglalkozásokat kínálunk 10-18 éves fiatalok csoportjai számára, melyek elgondolkodtatják őket a legfontosabb környezeti és társadalmi kihívásokról, és életmód alternatívákat mutatnak be. Foglalkozásvezetőink civil szervezetekben tevékeny fiatalok, akik játékokat hoznak, kérdéseket tesznek fel, és közvetlenül adják át személyes tapasztalataikat.

 

ÍGY ÉLÜNK - Körkép a környezeti válságról, a túlnépesedésről, a fogyasztói társadalomról és ezek összefüggéseiről. Egy játék segítségével képzeljük el, hogy az osztály a Föld teljes lakossága! Ki hogyan él közöttünk? Melyik életstílust találjátok vonzónak? A foglalkozáson megismerkedünk az ökológiai lábnyom fogalmával, és fény derülhet arra is, mit mér a Boldog Bolygó Index.

 

MENŐ CUCCOK? - Mindennapi tárgyaink történetét vizsgáljuk. Ki készítette a divatos farmernadrágot és milyen körülmények között? Mi lesz azzal a temérdek kacattal, ami nekünk már nem kell? A vásárlás társadalmi és környezeti szempontjairól beszélgetünk. A foglalkozás kreatív részében elhasznált tárgyak alakulnak át valami mássá, például üdítősdoboz tárcává.

 

ÉLELMÜNK - Amit megeszünk, annak hatása van az egészségünkre, a természetre, és a termelők életére is. Színes fényképeken keresztül fedezzük fel, hogy ki mit fogyaszt a világban. Hogyan juthatunk hozzá helyi, vegyszermentes, etikus élelmiszerekhez? Kerülhet-e az asztalunkra elégedett kistermelő portékája? Az oktatóközpontunkba látogató csoportokat egy kis kostolóval várjuk.

 

KÉPZÉSEK FIATALOKNAK

2009 tavaszán tartottunk első ízben képzést 18-26 éves fiatalok számára. A három felkészítő napból és iskolai gyakorlatból álló program igen jól sikerült. A Foglalkozásvezető társadalmi és ökológiai témájú programokon kurzus résztvevői azóta aktív Tükörben a Világ csapattagok.

 

KÉPZÉSEK TANÁROKNAK

Évek óta szervezünk programokat tanárok és ifjúsággal foglalkozó szakemberek számára. A délutáni alkalmakon inspirációt meríthetnek munkájukhoz, ötleteket kaphatnak globális környezeti és társadalmi témák feldolgozásához.Vállaljuk pedagógusok csoportjai és tanárképzésben résztvevő diákok számára a Tükörben a Világ játékgyűjtemény bemutatását. Hangulatos találkozó keretében adunk ízelítőt a játékokból.

 

 

TOVÁBBI, KIÁLLÍTÁSUNKHOZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

 

A programokról bővebben Hankó Gergelynél lehet érdeklődni: gergelyatokopack.hu

 

ÖKO-PACK JÁTSZÓHÁZ

Ajánljuk: családi napok, iskolai-, és céges rendezvények, csapatépítő tréningek, bemutatók, vásárok kísérő eseményének – a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Játékos tanulás a szelektív hulladékgyűjtésről, a tudatos vásárlásról és a komposztálásról. Tematikus játékok gyerekeknek és felnőtteknek! Hulladékos totó, kérdőív, tanácsadás, ügyességi játékok. Aktív elfoglaltság egy időben: kb. 20 fő Létszám: (2 animátor, 1 szakmai felelős)

 

CELLUX WORKSHOPOK

Ajánljuk: kicsiknek és nagyoknak, családi programként. Közösségben végzett kreatív munka, amely tematikusan járja körbe a hulladékok újrahasznosításának módját! Háztartási és egyéb városi hulladékokból füzeteket, pénztárcákat, játékokat, ékszereket és sok más használati tárgyat készíthetnek a résztvevők. Aktív elfoglaltság egy időben: kb. 10-12 fő

 

FARAGÓMŰHELY – Eőry Krisztián fafaragó vezetésével

Az alkotás közös örömét kínáljuk gyerekeknek és felnőtteknek, itt kipróbálható a kézügyesség, a fantázia és néhány egyszerű szerszám nagyapa szerszámosládájából! Mindenki saját kezűleg faraghat hasznos tárgyakat, ajándékokat: tányér, bababútor, haltálca, névtábla, stb. Aktív elfoglaltság egy időben: kb. 4-5 fő

 

FREESHOP JAVÍTÓMŰHELY - Szabó Eszter Ágnes képzőművész vezetésével

Készítsünk óriásplakátból táskát, pénztárcát, vagy egyéb kiegészítőt. Javítsuk meg ami rossz! Kreatív barkácsműhely, hogy újraélesszük elromlott használati tárgyainkat! Aktív elfoglaltság egy időben: kb. 4-5 fő

 

SZAKMAI ELŐADÁSOK

Szakértőink a hulladékgazdálkodás, a környezeti nevelés témakörében tartanak előadásokat.

Témáink: Hulladék megelőzés, szelektív gyűjtés, hulladékhasznosítás, környezet-tudatos gondolkodás, tudatos fogyasztás, komposztálás, fenntartható fejlődés. Pozitív példákat mutatunk be az életből, melyek hétköznapjainkban könnyen kivitelezhetőek és megvalósíthatóak!

 

PARASZT WELLNESS - az önkéntesség jegyében

Ajánljuk: fiataloknak, egyetemistáknak, idősebbeknek, akik tenni szeretnének a magyar Vidék és a jövő érdekében!

Sokszor szeretnénk kipihenni idegi fáradtságunkat, megszabadulni napi gondoktól, új ismeretségeket kötni, jól elfáradni a fizikai munkában, vagy éppen mások segítésének boldog érzését magunkénak tudni. Erre ad lehetőséget a „Paraszt-Wellness“. A látogatók megismerhetik a gömörszőlősi programot, a fenntartható fejlődés lényegét, a falut és környékét, a gömöri ízeket, és szervezett módon részt vehetnek a programhoz tartozó mindennapi tevékenységekben, mint munkálkodás a biokertben, állatok gondozása, külterjes gyümölcsös ápolása, betakarítási-, feldolgozási munkák, látogató központ fenntartási munkái.

 

FAIR TRADE KÁVÉZÓ, BIOBÜFÉ

Ajánljuk: környezettudatos rendezvények, események, kiállítások számára – stílusos és egyedi büfé az ökológiai szemlélet jegyében.

Finom biokávé és tea. Fair trade csokoládék minden választékban. Padlizsánkrém, Budapesto és hasonló ínyenc bio-falatok! Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból!