Kiállítás

KIÁLLÍTÁS AZ EMBERI TERMÉSZETRŐL ÉS A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSRŐL

Mire van szüksége egy emberi lénynek? Egy korty vízre, betevő falatra, szerető ölelésre, biztonságos közegre, szabadságra... Hogy az ember milyen módon oltja oly sokféle szomját, hatást gyakorol a természetre és társai életére.

A kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. Mik az alapvető igényeim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném?

BUDAPEST, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Orczy kollégium 1089 Budapest, Orczy út 1.,  2016. május 26 – június 10.

ÉRD, Magyar Földrajzi Múzeum, Budai út 4. ,  2015. november 23-30.

ESZTERGOM, DUNA Múzeum, Kölcsey Ferenc u. 2., 2015. március 14-30.

BUDAPEST, SUSCO Budapest 2014 Fenntartható Fejlődés Konferencia, Millenáris "C" épület, 2014. október 2 - 12.

NAGYBAJOM, Nagybajomi Mesevár Óvoda és Bölcsöde, 2014. május 20 - június 3.

KADARKÚT, id. Kapoli Antal Művelődési Ház, 2014. május 7-16.

BUDAPEST, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ, 2013 április 16. - május 11.

GYŐR, ETO-Park, 2013. március 5. - április 12.

BRÜSSZEL, Európai Parlament, 2012. szeptember 3-7.

BRÜSSZEL, Balassi Intézet, 2012. Március 27. - Április 23.

MISKOLC, ITC-Nemzetközi Kereskedelmi központ, 2012. Április 11. - Május 6.

EGER, Minorita Rend Szent Hedvig Leánykollégiuma, 2011. szeptember 22.-október 22.

GÖMÖRSZŐLŐS, Ökológiai Intézet Oktatóközpontja, 2011. június 10. - október 21. (kiskiállítás)

MŰVÉSZETEK VÖLGYE-VIGÁNTPETEND, Független Ökológiai Központ Tájvédelmi Oktatóközpontja 2011. Július 21-31. (kiskiállítás)

DEBRECEN, KÖLCSEY KÖZPONT, 2011. áprlis 7.- május 6.

PÉCS, PTE, MŰSZAKI KAR, 2010. október 11. - november 5.

SZENTES, MEGYEHÁZA, 2010. szeptember 1. - 21.

IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM, Budapest, 2010.április 14. - május 30.

ALBA REGIA CENTRUM, Székesfehérvár, 2009. november 16. - december 18.

KLEBELSBERG KULTURKÚRIA, Budapest, 2009 október 13. - november 10.

MILLENÁRIS FOGADÓ PADLÁS, Budapest, 2008 december 12. - 2009. január 25.

A Tükörben a Világ kiállítás első ízben 2008 végén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt 200m2-en, Budapest egyik közismert kiállító terében, kanyargó zöld rekeszfalak spiráljában. Ezzel egyidőben debütált a témához kapcsolódó játékgyűjtemény is. A tárlatot Thiesz Angéla, a Retextil Alapítvány képviselője nyitotta meg. A kiállítás ideje alatt 79 Budapestről és környékéről érkező iskolai osztály látogatott el hozzánk 55 oktatási intézményből - mintegy 2000 tizenéves és tanáraik. Számukra kiscsoportos tárlatvezetést biztosítottunk. Szakértelemmel rendelkező fiatalok kalauzolták a 10-18 éveseket. A globális kihívásokról, az emberi alapszükségletekről, és a társadalmi szerepvállalásról beszélgettek velük.

A kiállítás elkészítésében közreműködtek: Brandner Karl, Dani Boglárka, Dani Gitta, Dobos Édua, Erdélyi Tomi, Fenyvesi Bori, Fiáth Heni, Folk György, Jeli Luca, Kökényesi Ágnes, Kudász Gábor Arion, Laufer Ferenc, Laufer Tamás, Megyeri András (Laluz), Orosz Ricsi (1000%), Pais Andi, Piroch Kata, Reich Wanda, Sas Maxim, Sas Ricsi, Szabó Eszter Ágnes (Hints), Szuhay Gergely, Vácz Milán, Váczi Dani, Virágh András (Kronio Tsg.), Virágh Nelli, Vörös Jutka

A kiállítás megszületését a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma támogatta.

            

A Tükörben a Világ színes, kacskaringós vízió temérdek installációval és játékkal. Célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása.

Az interaktív kiállítás központi kérdése: Mire van szüksége egy emberi lénynek, és ennek mi a hatása a környezetére?

A kérdésre válaszul az alkotók tíz izgalmasan berendezett szobát álmodtak meg, Manfred Max-Neef chilei közgazdász filozófiája alapján. Minden egyes szoba kapott egy nevet:
Tudás. Túlélés. Választás. Alkotás. Identitás. Pihenés. Biztonság. Szeretet. Álom. Részvétel.
A kiállítás kartonfalakra és posztamensekre épül. A helyi adottságok és a mobil elemek segítségével a teret 10+1 fő egységre tagoljuk. Az egyes terekben képek, szövegek, installációk és játékok várják a látogatókat.

A tárlat helyigénye kb. 350m2.

A látogatók számos környezettudatos viselkedési formával – mint például a komposztálás, a tudatos vásárlás, az ökológiai lábnyom, vagy a szelektív hulladékgyűjtés – találkoznak a tárlat során, amelyekből kiválaszthatják, melyek követését tudják vállalni a jövőben környezetük védelme érdekében.

A kiállítás magas színvonalú, oktatási célokat, környezeti nevelést szolgáló komplex ismereti anyag, melynek fő üzenete, hogy a mára általánossá vált fogyasztói életforma nem tartható fenn tartósan a modern társadalmakban. Egy olyan új szemléletmód kialakítására van szükség, amely lehetővé teszi az emberi szükségletek mértéktelen fogyasztás nélküli kielégítését. Olyan jólét felépítésére van szükség, ami tiszteletben tartja a Föld ökológiai tartalékait.

Megjelent a kiállítás oktatófilmje is, melyet térítésmentesen, utánvétellel meg lehet rendelni. A kiállítás oldalán megtekinthető, letölthető és megrendelhető a film! Az oktatófilm tárlatvezetője: Vida Gábor, akadémikus

„Amikor én gyerekkoromban közlekedtem erdőn-mezőn, szemetet nem találtam. A szemét ismeretlen fogalom volt! Nagyritkán előfordult, hogy egy újságpapírt látott az ember, amit elfújt a szél. Műanyag akkoriban nem volt, a papír drága hiánycikk volt, és ennek következtében mindenki nagyon vigyázott rá. Most, hogy bőség volt a kőolajból, rengeteg műanyag készült, mindent műanyagba kapunk… ezzel egy új „kultúra” alakult ki, a környezetszennyezés. Ezért mindenkinek nagyon ajánlom, hogy nézze meg, hogy mit vásárol, az a termék honnan származik, de a legfontosabb, hogy gondoljuk át, tényleg szükségünk van-e arra a termékre!?”

(Vida Gábor akadémikus, a „Választás” szobánál az egyéni döntések szerepéről beszél)

 

A kiállítás mellett Konferenciákkal, Szemléletformálással, Workshopokkal és egyéb aktivitásokkal színesítjük a programot, a megrendelők és a partnerekkel szoros együttműködésben.